Cum colagenul ajută la organism să funcționeze mai bine

Cum colagenul ajută la organism să funcționeze mai bine

Știați că colagenul reprezintă 30% din proteinele din corpul nostru? Acesta joacă un rol important în formarea și structura diferitelor componente ale țesutului conjunctiv și este o componentă esențială a pielii, articulațiilor, oaselor, tendoanelor, cartilajelor, gingiilor, părului și unghiilor.

Dar care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale consumului de colagen? 

Datorită structurii sale, colagenul are o serie de beneficii pentru sănătate. S-a dovedit științific că îmbunătățește starea și elasticitatea pielii, sănătatea articulațiilor, a părului și a unghiilor, menține oasele, stimulează funcția sistemului digestiv și promovează creșterea musculară și recuperarea după antrenamentele de forță.

Îmbunătățește elasticitatea și aspectul pielii

Colagenul reprezintă aproximativ 80% din pielea noastră. Împreună cu elastina, un alt tip de proteină, colagenul conferă pielii noastre rezistență și este vital pentru menținerea elasticității acesteia. Prezent în mare parte în stratul mijlociu al pielii, colagenul aduce numeroase beneficii pielii, menținând-o întinsă, densă și suplă. De asemenea, este esențial pentru procesul natural de reînnoire a pielii, eliminând celulele vechi ale pielii și făcând loc pentru formarea celor noi. Colagenul ajută, de asemenea, la menținerea hidratării pielii, reducând apariția ridurilor pe măsură ce trec anii.

Prin administrarea de colagen, vă veți asigura o piele a feței sănătoasă și strălucitoare, precum și suplă, iar zona delicată a ochilor va avea un aspect luminos și revitalizat.

Sprijină sănătatea articulațiilor 

Colagenul este o componentă importantă a țesutului cartilaginos articular și poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației articulațiilor la persoanele care suferă de afecțiuni precum artrita sau la cele care sunt active în sport. Este un fapt științific faptul că 50% din os este format din colagen, iar restul de 50% din calciu. Și tocmai de aceea avem nevoie de ambele ingrediente pentru a avea oase sănătoase.

De-a lungul vieții noastre, oasele noastre trec printr-un proces constant de descompunere și reconstrucție. Când suntem mai tineri, această ecuație rămâne echilibrată și densitatea osoasă se menține. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, recuperarea încetinește, ceea ce poate duce la o pierdere netă de masă osoasă. Cercetătorii de la UCLA Health au demonstrat în studiul lor că un an de consum zilnic de peptide de colagen a crescut semnificativ densitatea minerală osoasă la nivelul coloanei lombare și al părții superioare a femurului. 

Într-un studiu de urmărire efectuat patru ani mai târziu, cercetătorii au raportat și mai multe beneficii ale aportului de colagen pentru articulații și oase. Suplimentul a fost asociat cu o schimbare pozitivă a markerilor osoși, demonstrând o creștere a formării osoase și o reducere a degradării osoase.

Îmbunătățește starea părului și a unghiilor

Colagenul are un efect pozitiv asupra părului și unghiilor, întărind structurile acestora și stimulând creșterea. Adăugarea colagenului la doza zilnică de vitamine poate contribui la regenerarea foliculilor de păr, la reluarea creșterii părului, la îngroșarea părului, la stoparea căderii părului și, eventual, la încetinirea încărunțirii. Deși studiile privind colagenul și efectul său asupra părului și unghiilor sunt în prezent mai puține la număr decât cele pentru alte zone ale corpului uman, există dovezi științifice că aportul are un efect benefic asupra acestor zone.

Menține sănătatea gingiilor și a dinților

Colagenul este important pentru sănătatea gingiilor, care, la rândul său, determină sănătatea dinților dumneavoastră. Gingiile sunt alcătuite din fibre gingivale - fibre de țesut conjunctiv compuse în principal din colagen de tip 1, deși sunt incluse și fibre de tip 3. Un studiu din 2012 a arătat că aportul de colagen (în acest caz, extras din carne de vită) îmbunătățește integritatea gingiilor - ceea ce duce la zone mai sănătoase în jurul dinților și la oprirea sângerării acestora. Acest lucru ne dovedește, inevitabil, că administrarea de colagen previne și probleme precum parodontita. Suplimentele de colagen cresc densitatea osoasă și putem concluziona cu siguranță că proteina va ajuta, de asemenea, la ancorarea dinților de osul maxilarului. 

Sprijină sănătatea digestivă

Colagenul are un efect benefic asupra sistemului digestiv, susținând sănătatea stomacului, a intestinelor și a esofagului și este esențial pentru multe procese fiziologice, inclusiv pentru stimularea metabolismului. Datorită faptului că colagenul este o proteină, veți avea o senzație de sațietate, ceea ce vă va ajuta în pierderea kilogramelor în plus.

Reduce durerea cauzată de artrită

Pentru persoanele care suferă de artrită, colagenul poate acționa ca un analgezic și poate îmbunătăți funcția articulară. 

Crește masa musculară 

Colagenul este, de asemenea, prezent în țesutul muscular, dar numai într-un procent mic (studiile arată că între 1% și 10% din mușchi sunt făcuți din colagen). Când vine vorba de creșterea musculară, colagenul poate ajuta la stimularea producției anumitor proteine necesare pentru creșterea musculară. Cercetătorii au descoperit în urma unui studiu că bărbații care au luat suplimente de peptide de colagen în timpul unui program de antrenament de forță de 12 săptămâni au constatat o creștere mai mare a masei și forței musculare decât cei care nu au luat colagen.

O inimă mai sănătoasă 

Colagenul susține arterele și vasele de sânge. Atunci când vă lipsește colagenul, arterele pot slăbi. Vasele de sânge fragile vă cresc riscul de ateroscleroză, care poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Un mic studiu efectuat pe pacienți sănătoși a constatat că pulberea de colagen menține arterele mai sănătoase și ajută la reducerea riscului de ateroscleroză.

În magazinul nostru, veți găsi colagen pur sub formă hidrolizată - singura formă care poate fi absorbită eficient, la un preț foarte bun și în cantitatea necesară pentru a menține zilnic un nivel ridicat de colagen în organism.